Csomók, Hurkok, Kötések - 2012.09.27.

A sárkánykészítés egyik elengedhetetlen kelléke az, hogy ismerjük milyen csomókat lehet kötni a sárkánykészítés folyamán. Itt megtanítunk neked 7 fajta csomó elkészítését. Vannak amelyek kapcsolódnak egymáshoz, Pl. a hurok csomó elkészítéséhez szükséges tudni az egyszerű, sima csomó elkészítési módját. Érdemed ezeket alaposan és pontosan tanulmányozni és precízen végrehajtani az utasításokat, így sárkányod is stabilabban és biztosabban fog tudni repülni és nagyobb lesz az élettartama.

1. Egyszerű csomó – Simple overhand loop

Ezt a csomót a kantár, gerincen lévő T csatlakozójához való rögzítéséhez szokás használni. Továbbá kezdő lépése hurok csomónak, így érdemes mindenképp megtanulni a kötözését.
Első lépésben a zsinórt egy csomó formára alakítjuk, majd alkoss egy kör alakú hurkot úgy, hogy a zsinór felett áthúzva alkotod a kört.
sárkányhoz hurok sárkányhoz hurok

A következő lépés, a zsinór áthúzása a hurkon, majd addig húzzuk a zsinórt, míg a csomó elég szűk nem lesz. Fontos, hogy a rögzítés során nem szabad túl szűkre húzni a csomót.
sárkány csomó sárkány csomó

Itt egy szemléltető videó, ahol láthatjuk a folyamatát ennek a csomónak a megkötésének:
Egyszerű csomó kötése sárkányokhoz!

2. A hurokcsomó

A hurokcsomó megkötése már egy bonyolultabb, de annál gyakrabban használt csomó a papírsárkány készítés világában. Általában ezzel szokták a kantárhoz rögzíteni a sárkányeregető zsinórt, így igen fontos megtanulni a kötését.
Első lépésben készítsünk egy fent már leírt hurokcsomót, majd a szabad végét húzd át a hurok felett a képen látható módon.
sárkány, csomó sárkány csomó

A következő lépésben a szabad végét a zsinórnak át kell húzni a hurkon és az így keletkezett két kisebb hurkon már át tudunk húzni bármilyen zsinórt, amit rögzítenünk kell.
sárkány csomó sárkány csomó

Egy szemléltető videó segítségével is bemutatjuk, ennek a csomónak a megkötését:
Hurokcsomó kötése sárkányokhoz

3. Dupla hurkos egyszerű csomó

Szintén egy fontos csomó a sárkányépítés közben. Erősebb és stabilabb tartást ad, mint az egyszerű csomó, viszont nagy előnye, hogy ugyanolyan egyszerű megkötni, mint az egyszerűbb változatát. Első lépésben egy hurok formát kell hajtogatnunk a zsinórból, majd egy hurkot alkotva felül áthúzzuk a zsinórt.
sárkány csomó sárkány csomó

A következő lépésben a hurkon alul áthúzzuk a zsinórt, majd újra áthúzzuk. Itt erősítjük meg a zsinór tartását a képen látható módon.
sárkány csomó sárkány csomó

Majd végezetül a szokásos módon erősre meghúzva a zsinórt egy stabil és tartós csomót hozunk létre.
sárkány csomó

A videó segítségével még könnyebben elsajátíthatjuk a csomó megkötésének fortélyait:
Duplacsomó kötése sárkányokhoz!

4. A nyolcas csomó

Az egyik talán legjobban tartó és legerősebb csomó a sárkánykészítés során Kicsit trükkösebb a megkötése, mint a korábbiaké, de a hatás is jelentősen nagyobb. Első lépésként az ismerős hurok forma létrehozása, majd egy hurkot alkotva felül áthúzzuk a zsinórt. Áthúzzuk a zsinórt alul úgy, hogy az áthúzott zsinór hátul legyen.
sárkány csomó

Következő lépésben ezt az elemet áthúzzuk a hurkon úgy, hogy először felül legyen, majd az alján toljuk át. Végül meghúzva a zsinórt, szorosra kötjük a csomót.
sárkány csomó sárkány csomó

Kész is lett a rendkívül tartós és erős nyolcas csomónk. A szemléltető videó segít, ha bárhol elakadtál:
Nyolcas csomó kötése sárkányokhoz!

5. Prusik csomó

Ez a csomó segít egy zsinórhoz fixen rögzíteni egy másik zsinórt. Megkötése elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de lépésről lépésre levezetve te is gond nélkül meg fogod tudni kötni a sárkányodhoz ezt a fajta csomót.
Első lépésben húzzuk vízszintesre azt a zsinórt, amelyhez kötni kívánjuk a csomót. Majd azt a zsinórt, amelyen kötni szeretnénk húzzuk át a vízszintes zsinór felett. Következő lépésben alulról kezdve kössük körbe a képen látható módon.
sárkány csomó sárkány csomó

Majd felülről húzzuk át a vízszintes zsinóron a megkötni kívánt zsinórt, és tegyük keresztbe a lelógó zsinóron. Aztán alulról kössük körbe a másik oldalon is a vízszintes zsinórt.
sárkány csomó sárkány csomó

Felülről húzzuk le a megkötni kívánt zsinórt a vízszintes zsinóron, majd a hurok alján húzzuk ki az. Így megkapjuk a Prusik csomó kezdeti formáját. Itt beállíthatjuk, hogy milyen szélesen szeretnénk, hogy fogja a csomó a vízszintes zsinórt.
sárkány csomó sárkány csomó

Végül ha megvan a megfelelő szélesség, húzzuk meg a lelógó zsinórt, ezzel stabil és fix csomót rögzítve a vízszintes zsinóron.
sárkány csomó

Nem is volt olyan nehéz. A szemléltető videón ugyanezt a csomót, egy egyszerűbb módon kötik meg. Aki úgy érzi nehéz volt neki az előző módszer, próbálja ki ezt:
Prusik csomó kötése sárkányokhoz!

6. A fél hurok csomó

A hurok csomók célja, hogy a rögzített zsinóron vagy rudazaton a csomó terhelésre megfeszül, nem enged, viszont laza állapotban könnyű csúsztatni a helyét. Fontos csomó a sárkánykészítés közben, érdemes megtanulni a használatát. Elkészítése nem bonyolult, amint megkötöttük az első hurkot, onnan már csak ismételni kell a mozdulatokat igény szerint. Első lépésben áthúzzuk a rudazaton a zsinórt majd egy hurkot képzünk és ezen áthúzzuk a zsinórt előbb felül, majd alul.
sárkány csomó sárkány csomó

Ezt megszorítva létrehozzuk az első fél csomónkat. Majd újra hurkot kötünk az előző mozdulatsor alapján.
sárkány csomó sárkány csomó

Ez is meghúzva, elkészítettük a fél csomó kötést. Igény szerint lehet kettőnél többször is csomót kötni, a biztosabb tartás elérése céljából.
sárkány csomó sárkány csomó

A következő videón láthatjuk a fél hurok csomó megkötését. A videón a csomót már több hurok képzésével erősebbre húzzák:
Félhurok csomó kötése sárkányokhoz!

7. Keresztcsomó

A csomó célja, hogy a sárkány keresztrudazatát megfelelően tudjuk rögzíteni, hogy ne mozogjon. Összekötésre rendkívül egyszerű, és nagyon tartós is. Nagyon hasznos csomó a sárkányépítés során, így érdemes megtanulni a kötését.
Első lépésben a keresztbetett rudakon, felül áthúzzuk a zsinórt, majd az alsó rudat alul körbetekerjük és felül átlósan áthúzva a zsinórt keresztet készítünk.
sárkány csomósárkány csomó

Ugyanezt a zsinórt a keresztben lévő felső zsinór alatt, aztán pedig ellentétes irányban az alsó zsinór alatt áthúzzuk.
sárkány csomó sárkány csomó

Meghúzzuk erősre a csomót, és készen is van a keresztrögzítés.
sárkány csomó sárkány csomó

Itt egy pontosabb szemléltető videó, ha bárhol elakadtál volna:
Keresztcsomó sárkányokhoz!