Diamond papírsárkány készítése! - 2012.10.03.

Aki ezt az oldalt olvassa, az már eljutott odáig, hogy szeretne egy saját sárkányt készíteni. A segítségünkkel ez sikerülni is fog. Ezzel az oktatóanyaggal a talán legismertebb „gyémánt sárkányt „vagy más néven Eddy sárkányt tudsz készíteni. Ez a típusú leírás eltér az átlag „ how to make „ leírásoktól, cserébe sokkal élvezetesebb játékot és tartósabb sárkányt kapunk.

1. Lépés, a rudazat

papírsárkány készítésEhhez a sárkányhoz szükséged lesz 3 különböző hosszúságú farúdhoz. A rudak 6mm vastagak kellenek, hogy legyenek. A mértékegységeket innentől Dowelben (DL) fogjuk megadni, ami 1. 2 m métert jelent.
Először is vágjunk le 1db 1 doweles (1. 2m), 1db 0. 94 (1. 128 m) doweles és 1db 0. 02 doweles (0. 024 m) rudat. Ne lepődjünk meg, az utolsó rudazat, tényleg nagyon kicsi. Majd reszeljük egyenesre a rudak két hegyét.

Következő lépésben jelöljük meg a hosszabb (1. 2m) rúdnak pontosan a középpontját egy filccel és jegyezzük fel, hogy ez a rúd lesz a horizontális rudazatunk. A rövidebb (1. 128m) rudat pedig kb. 0. 17 centiméterrel valamelyik végétől jelöljük fel, hogy ez lesz a vertikális rúd.
Ezzel elkészítettük a sárkányunkhoz a rudazatokat.

Következő lépésben a sárkányanyaggal fogunk foglalkozni. A lent látható ábrán feltűntettük a sárkány anyagának papírsárkány építésszabásának tervrajzát. A vertikális rudazat (1. 128m) hosszához igazítjuk a sárkányanyag hosszát, a széle pedig egy oldalon 0.6 m. A csúcstól a legszélesebb pontig vertikálisan 0.168m táv van. Érdemes előbb elkészíteni az egyik oldalának a tervét, és a spinnakert tökéletesen félbe hajtani (fontos lesz a későbbiekben, hogy tökéletesen félbe legyen hajtva), így pl. egy 150 cm széles spinnakernek a 75 centiméterét, használhatjuk fel, amiből nekünk 0. 6 méterre lesz szükségünk. Így időt spórolhatunk meg, továbbá biztosak lehetünk benne, hogy teljesen szimmetrikus lesz a két oldal.

Helyezzük el egyenletes felületen az anyagot, majd illesszük hozzá a vertikális és horizontális rudazatokat. A papírsárkány építés 2vertikális rúd magától érthetően a horizontális rúd közepén helyezkedik el. Ezt a sárkányanyag mellé téve már látni fogjuk, hogy fogja belepni a sárkányanyag a keresztbetett rudazatot. Jelöljük meg a sárkányanyagon a sárkány csúcs- és aljpontját, ahol keresztezik egymást, továbbá a pontot, ahol a vertikális rúd végződik. Aztán pedig egyszerűen egy vonalzóval kössük össze a pontokat, ezzel létrehozva a sárkány fél formáját az anyagon. Majd fordítsuk át a sárkányanyagot és ugyanezt a menetet, hajtsuk végre.

Így, amikor széthajtjuk a spinnakert, már látni fogjuk a kész sákány formát a sárkányanyagon. A vonalak kicsit halványan látszanak, ezért vannak kijelölve sárgával a végpontok.
papírsárkány készítés

A kijelölt vonalakat következő lépésben ki kell vágnunk. Érdemes olló helyett forrasztópákát használni – legjobb az papírsárkány készítésegyenes fejű -, mivel így az anyagkésőbb nem fog foszlásnak indulni.
Amint ezzel végeztünk elénk fog tárulni a sárkány formájú sárkányanyag, ahogy a képen is látható. Ez után spinnakker szalaggal érdemes a széleket lezárni úgy, hogy először az első pontra helyezzük a ragasztószalagot, majd előbb az egyik oldalon húzzuk végig. Ha ez kész, átfordítjuk a sárkány, és ráillesszük a ragasztószalagot a másik oldalra is. Ezt mind a 4 íven végrehajtva, tökéletesen biztosítjuk a sárkányunkat a szakadás ellen.

A következő lépésben arról fogunk beszélni, hogyan illesszük össze a rudazatokat, majd a sárkányanyagot. Mérjünk le 0. 1 DL-t (12 cm) a vertikális rudazat tetejéből és jelöljük be fekete filccel. Majd ugyanezen a rúdon alulról mérjünk fel 0, 3 DL-t (36 cm) és jelöljük be újra a rudazaton. Fogjuk meg a ragasztószalagot és mérjünk le 0, 2 DL (24 cm) hosszt és vágjuk le. Hajtsuk hosszában három egyenlő részre úgy, hogy a ragadós része belül legyen. Vágjunk le újra egy kis ragasztószalagot, körülbelül egy kicsit hosszabb méretben, annál, mint hogy körbeérje a vertikális rudat, ez kb. 7-8 mm. Majd vágjuk hosszában félbe és tekerjük körbe a rudazaton. A képen ez lesz a piros szalag. Ragasszuk össze a szalagokat a 0. 14 doweles pontnál (0. 168m felülről), nem messze onnan, ahol a kantár lesz. A piros szalag alul legyen, erre tegyük a rudat.

Következő lépésben vágjunk le 6 darab egyenlő méretű szigetelőszalagot. A hossza legyen 4x akkora, mint a szélessége.papírsárkány készítés 5 A vertikális rúd tetején és alján ragasszuk össze a sárkányanyagot a rudazattal úgy, hogy horizontálisan fogjuk közre a rudat a szalaggal,(tehát a rúdtól balra lenyomjuk a szalagot, majd áthúzzuk a rúdon és a jobb, oldalt letapasztjuk) vertikálisan pedig hasonló módon hajtsuk ezt végre minden sarkon. A képen látható formát kell kialakítani minden sarkon. Ezzel 4 db szalagot használtunk fel eddig. A maradék 2 szalagot arra hasznosítsuk, hogy a keresztezett rudazatnál, ahol a ragasztószalag van, alul és felül szorítsuk hozzá az anyagot a rudazathoz olyan horizontális módon, ahogy a sarkoknál.

Most egy kicsit bonyolultabb és türelmet igénylőbb folyamat következik. Meg kell alkotnunk a horizontális rudat, úgy hogy a tökéletes legyen. Vegyül elő a rudat és tegyük le egy stabil talajra. Mindként oldalán 0. 05 DL (0. 06m) távolságra a végétől jelöljünk be 1 pontot úgy, hogy azok szimmetrikusak legyenek. Pl. mindkét pont a talaj felé, nézzen. Majd fareszelővel ezeken, a pontokon vágjunk egy kis élt a fába. Ez legyen maximum a 6 mm rúdnak, az átmérőjének a negyede, azaz 1-1. 5mm. Majd vegyünk egy 0. 6 DL (0. 72m) hosszúságú sárkányzsinórt, és kössünk egyszerű csomót úgy, hogy hagyjunk helyet a rudazatnak, mivel ide fogjuk később rögzíteni. Következő lépésben a másik oldalára kössünk egy 3 hurkos félcsomót és illesszük ezt a fába vésett élbe. Ilyenkor elméletileg a zsinórnak pont a horizontális rúd közepéig kell érnie. Vegyünk ismét egy 0. 6 Dl (0. 72m) hosszú zsinórt, kössünk 3 hurkos félcsomót rá és illesszük bele a vájatba. Majd vegyük kezünkbe a 0. 02 DL (0. 024 m) hosszú farudazatot (innentől pöcöknek nevezzük) és kössünk erre is egy félcsomót. Következő lépésben az előző zsinór egyszerű csomóját és a félcsomót kössük össze. Ha ez túl nehéz vagy bonyolult folyamat, akkor bogozzuk ki a hármas félcsomót a horizontális rúdról, és előbb kössük össze a két zsinórt a pöcökkel, majd tekerjük át a zsinórt 4 alkalommal a rúd vájatán, és úgy kössünk rá hármas félcsomót. Mindkét folyamat bonyolult és nehéz, talán ez a legmacerásabb része a sárkányépítésnek. A végén, a képen látható eredménynek kell születnie.
papírsárkány építés 1

Amint ez megvan, elkészítjük a ragasztószalagokat a sárkány oldalához, amikkel a horizontális rúdhoz fogjuk tudni őket ragasztani.
Először is vágjunk le 2 darab 0, 12 DL (0, 144 m) hosszú szigetelőszalagot. Illesszük a ragadós oldalával felfelé a sárkány szélére és vegyünk a kezünkbe tollat és vonalzót. A sárkány szélétől számítva kb. 0, 02 DL (0. 025m) távolsággal toljuk befelé a szalagot, majd a fennmaradó részt tollal és vonalzóval jelöljük meg a képen, látható módon. Ahogy a sárkány széle végződik, úgy húzzunk egy egyenes csíkot a ragasztószalagon, majd a többi részt vágjuk le. Ezt a lépést ajánlott az utasítás szerint követni, mivel a fölösleges ragasztó csak plusz súlyt tesz a sárkányra, továbbá kevésbé lesz biztos a tartása a zsinórnak.
papírsárkány készítéspapírsárkány készítéspapírsárkány készítés

A következő lépésben rögzítjük a kantár zsinórját a rudazathoz plusz a sárkányanyaghoz. Első lépésben szúrjunk két kis lyukat a horizontális rúdon lévő anyagra a végéhez és a tetejéhez közel. Vegyünk egy 2 DL (2. 4 m) hosszú sárkányzsinórt. Ezeknek, a lyukaknak a segítségével kössünk mindkét végére egy-egy hurok csomót. A képen látható a két fekete pont, ahol a lyukat szúrjuk és a hurok csomó pontja.
papírsárkány készítés

Következő lépésként tegyük a horizontális rudat a vertikális rúdra és igazítsuk úgy, hogy a pöcök középen legyen. Ha ez megvan, kössük össze a ragasztószalagokat és rögzítsük le, hogy fix legyen. Ha ez kész, a széleken lévő ragasztó szalagokat a képen, látható módon ragasszuk le.
papírsárkány készítése

Végül pedig a két kantárzsinór összekötését kell, elvégezünk. Vegyünk egy rövidebb és egy hosszabb sárkányzsinórt. A rövidebb sárkányzsinór egyik végét kössük egy Pursik csomó segítségével a kantárhoz, majd a másik végére egy dupla hurkos egyszerű csomót kössünk. Ez ahhoz kell, hogy a sárkányzsinór, amit ehhez kötünk, még ha mozog is kicsit, legyen két zárt vég, ahonnan tovább nem mehet. Következő lépésben pedig erre a rövidebb zsinórra egy csúszóhorgot kötünk, és kész a sárkányunk. A csomóknak a képen, látható módon kell elhelyezkedniük.
papírsárkány készítés