Négyzsinóros precíziós sárkány építés - 2012.10.03.

Üdvözlünk mindenkit a négyzsinóros freedom 2000 sárkányépítő műhelyben. Itt megtanulhatjuk, hogyan készítsük el saját precíziós sárkányunkat. Mivel mi magunk még nem készítettünk négyzsinóros sárkányt, így nem garantálhatjuk, hogy a sárkány teljesen megbízható.
négyzsinóros precíziós sárkány építése

Első lépésben fel kell írnunk pár fontos dolgot, mielőtt belekezdenénk a sárkányépítésbe. Fontos, hogy mielőtt elkezded vágni az anyagot, hagyj meg egy 2cm hosszú szegélyt az anyagon. Ez arra kell majd, hogy ha összevarrunk, összeillesztünk, összekötünk valamit, akkor legyen elég hely végrehajtani a műveletet. Jegyezzük meg, hogy a két háromszög, nem teljesen egyforma, így nem kell majd megijedni, ha készítés közben nem szimmetrikusak. Egy 7 cm-es eltérés van a sárkány két háromszög alakú eleme között. A vitorlát sárkány spinnaker anyagból kell készíteni, leginkább ajánlottak a szakadásálló anyagok. A vitorla teteje „szellőztetve „van, egy 3 cm-es szellőző hálóval. A hüvely és a megerősítések dacron anyagból készültek. A rudazat szénszálas kiszerelésű sárkány rudakból készült.

Amire szükséged lesz, hogy elkészítsd a freedom 2000 négyzsinóros precíziós sárkányt:

• A vitorlához:
- 2x 1. 2m spinnaker anyag, plusz egy 10 cm széles hálóanyag
- 20m kétoldali ragasztószalag, vagy sárkánykészítő szalag
• A megerősítésekhez és a hüvely v. köpeny
- 3.6m hosszú 6cm széles dacron anyag
- 14x 2mm átmérőjű rézszegecs
• A vázhoz:
- 2x 1. 2m hosszú, 8mm átmérőjű karbon cső
- 1x 8mm átmérőjű műanyag csatlakozó
- 2x 8 mm átmérőjű műanyag hegy
- 2x 79cm hosszú, 6 mm átmérőjű karbon cső
- 4x 6mm átmérőjű műanyag hegy
• A kantárhoz:
- 1m x 1, 5mm átmérőjű gumikötél
- 7m x 80/100-as kötél
• Az irányítókarhoz:
- 60cm x 20mm átmérőjű műanyag cső
- 4x 20m hosszú, 40 daN sárkányzsinór

A képen látható a sárkány tervrajza a méretekről:
négyzsinóros sárkány építése

Első lépésként kezdjünk a vitorla elkészítésével. Amikor lehet ajánlott a vitorlaanyaggal lapos, síkfelületen dolgozni. A sárkányanyagot összeilleszteni varrás módján tudjuk. A kétoldali ragasztószalag a precíz és pontos pozícionáláshoz segíthet. A behajlításokat egyenes varrási vonalon varrjuk össze, az anyagok összevarrását pedig cikk-cakkosan ajánlott.
négyzsinóros precízós sárkány építésenégyzsinóros precízós sárkány építése

A két háromszög összevarrása lehetőleg síkfelületen történjen. Varrjunk dacron megerősítést az összevarrt felület aljára és tetejére. A széleken történő megerősítést is varrjuk fel. A felső részét a vitorlának most pihenni hagyjuk, amíg hozzá nem tesszük a hálót és a rudat.
Most illesszük össze a hálót és a vitorlaanyagot a képen, látható módon.
négyzsinóros precíziós sárkány építésenégyzsinóros precíziós sárkány építése

Majd később ezt a végső helyére igazítjuk. Következő lépésben az összeillesztéseket felvarrjuk. Ajánlott egy második megerősítő hálót is hozzávarrni az anyaghoz, a tartósabb élettartamú sárkány érdekében.
négyzsinóros precíziós sárkány építése

A következő lépésben a megerősítésekről és a felső hüvely elkészítéséről fogunk beszélni.
Első lépésben összevarrjuk a felső sárkányanyagot és a hálót. Jegyezzük meg, hogy a felhajtás, a varrás és a rögzítés csak az egyik oldalán lesz, azaz, vagy az alul vagy felül fogunk vele dolgozni. A kétoldalú ragasztószalag segíthet a precíz pozícionálásban.
négyzsinóros precíziós sárkány építése

A művelet alatt a széleken maradni fog egy kis anyag, ezt célszerű hátravarrni. A megerősítést szintén dacron szalaggal készítjük, és lyukakat vágunk bele. A vágáshoz vagy szúráshoz leginkább forrasztópáka használatát javasoljuk, mivel így később nem fog foszlásnak indulni az anyag.
négyzsinóros precíziós sárkány építésenégyzsinóros precíziós sárkány építése

Ugyanezt a folyamatot hajtsuk létre a vertikális rudazaton alul és felül, és a sárkányanyag készen is áll a varrásra. Varrás előtt célszerű egy kis dacront tenni a háromszögek sarkára, a nagyobb tartás elérése végett.

A zsinórozás és kantározás folyamata következik. Fontos, hogy minden utasítást precízen tartsunk be, mert ha bárhol felcserélünk bármit, akkor a reptetés már nem biztos, hogy végrehajtható.

A felső rudazatot az anyaghoz egy gumikötél tartsa. A vertikális rudat a sárkányanyag hátsó feléhez a következőképp kell rögzíteni:
- A vertikális rudat amilyen közel csak lehet egy gumikötéllel, rögzítsük a sárkányanyaghoz.
- A rúd alsó részét egy laza 6 centiméteres gumigyűrűvel rögzítsük. Érdemes megjegyezni, hogy ha van túlnyúló része a sárkánynak, akkor azt itt a vertikális rúd aljára pozícionáljuk.
A kantározás mindkét háromszögre azonos folyamat lesz. A képen láthatjuk, hogy néz ki a végeredmény, és külön be vannak jelölve a zsinórok.
négyzsinóros precíziós sárkány építése

• Középső kantár: A (fekete),
• Felső kantár: B, C, D (sárga),
• Vertikális kantár: E, F, G, H, I (piros)
A különböző jelölésű zsinórokhoz a következő csomók kötése ajánlott:
Középső kantár:
A = kéthurkos csomó: 9 cm.
Felső kantár:
B = (hurok +bilincs): 74 cm
C = (felső részén a zsinórnak egy hurok): 8 cm
D = (bilincs + hurok): 55 cm
Vertikális kantár:
E = (hurok + bilincs): 26, 5 cm
F = zsinór alsó részén egy hurok: 4 cm
G = bilincs: 50 cm
H = hurok: 2 cm
I = (bilincs + hurok): 30 cm

Amit még meg kell jegyeznünk: a kantárok összekötése egyszerű bilincs csomóval történnek. A H zsinór hurokja átmegy a C zsinór felső hurokján. A H zsinóron használt csomót bowline csomónak nevezzük. A csomó megkötését a képen, látható módon kell végrehajtani:
négyzsinóros precíziós sárkány építése

A C és F zsinórokat pedig az úgynevezett Archer csomóval kell megkötni, amelynek kötését a képen ábrázoljuk:
négyzsinóros precíziós sárkány építése

Végül, de nem utolsó sorban az irányító karokról beszélünk. A kart bárhol be tudjuk szerezni, ehhez a modellhez, egy ilyen kart használtunk.
négyzsinóros precíziós sárkány építése

Az alsó és felső sárkányzsinórok 20m hosszúak és a C, F kantárokhoz lettek csatlakoztatva. A karok 20mm átmérőjű alumínium csövekből készültek és 30 centi hosszúak. Ha elkészült a sárkányunk optimális esetben ezt a véső formát kellett kapnunk.
négyzsinóros precíziós sárkány építése